joi, 5 iulie 2012

ANALIZĂ nouă Marian Dușan: Credeţi că nu veţi fi afectat de crizapolitică?

„Atunci când o majoritate (chiar şi legitimă) aflată la putere începe să atace instituţiile statului, începe să împingă la extrem şi să încalce legile în vigoare, rezultatul invariabil va fi o scădere economică mergând mână-n mână cu o izolare pe plan extern“, arată Marian Duşan, preşedintele grupului de reflecţie Romanian Business Accelerator, într-o analiză pentru „Adevărul“.

În ultima perioadă, mediul politic din România a fost „luat cu asalt“ de USL, noua coaliţie majoritară în Parlament. Câştigarea majorităţii în Parlament a fost un exerciţiu normal şi democratic, însă „nu şi continuarea“, arată Duşan.

Ungaria, un (contra)exemplu

„Din păcate avem un astfel de exemplu chiar în zilele noastre şi chiar lângă noi: premierul Ungar Viktor Orban. În urmă cu doi ani, acesta a preluat puterea promiţând sfârşitul crizei şi sfârşitul austerităţii. Criza internaţională ajunsese şi în Ungaria, iar populaţia şi firmele se confruntau cu o problemă serioasă: economia crescuse pe credit, în principal în franci elveţieni. Începând din 2008, această monedă s-a întărit semnificativ, iar ratele în Ungaria au crescut simţitor. Din păcate, mai ales în perioade tulburi, discursul naţionalist prinde la mase, iar mulţi oameni speră naiv în soluţii miraculoase.

Pentru a-şi onora cât de cât promisiunile făcute, Viktor Orban a naţionalizat fondurile de pensii, sau cu alte cuvinte a luat cu forţa banii depuşi pentru pensionare. Pe plan internaţional, decizia a fost văzută extrem de prost, iar consecinţele nu au întârziat: principalele grupuri financiare fie şi-au făcut exit-ul din Ungaria, fie au redus dramatic expunerea. În plus, pe plan politic, de la un lider local Ungaria a devenit paria Europei.

Cât timp banii de pensii au putut fi aruncaţi în stânga şi-n dreapta, economia a părut că îşi revine, însă evident mirajul s-a terminat rapid, iar creşterea economică s-a dovedit a fi nesustenabilă. Acum, Ungaria are una din cele mai mari rate a şomajului din Europa, este complet dependentă de FMI pentru a-şi asigură cheltuielile curente, TVA este cel mai mare de pe continent (27%), iar nivelul de trai şi economia sunt în cădere liberă“, arată Marian Duşan.

România dă semnale negative

Revenind în România, măsurile actualei coaliţii majoritare se apropie foarte mult, în opinia liderului Business Accelerator, de măsurile luate de Victor Orban în Ungaria. „Un foarte puternic semnal negativ pentru străini a fost declararea insolvenţei Hidroelectrica, mişcare ce a afectat puternic băncile din România, toate cu capital străin. Ce mesaj credeţi că se va răspândi în cercurile financiare înalte? acela că în România există un climat investiţional fair-play şi că aici avem parte de un climat pro-business? Sau acela că actuala Putere schimbă regulile jocului chiar în timpul jocului?

Mai mult, nerespectarea regulilor jocului va trimite un semnal foarte negativ şi pe plan politic. România are în prezent calificativ investiţional (investment grade) de la două din cele trei mari agenţii internaţionale. Săptămâna trecută, una din ele a avertizat deja România schimbând perspectiva de la stabilă la negativă. Cu alte cuvinte: «aveţi grijă că nu mergeţi în direcţia cea bună». Pentru mediul financiar şi de business, clasificarea investment grade pe care România încă o mai are este o mare realizare: deşi există mai multe categorii, această investment grade este cea mai importantă pentru o economie emergentă. Este diferenţa dintre «veniţi aici» şi «staţi deoparte»“.

Legile economiei nu pot fi păcălite

În fine, Marian Duşan mai arată că „deşi a declarat că este un guvern pro-business, până acum USL s-a dovedit a fi exact invers“.

„Din păcate pentru România legile economiei sunt aceleaşi şi nu pot fi păcălite. Dacă actuala Putere va continua pe acest drum, fără doar şi poate România se va izola atât pe plan politic, cât şi pe plan economic. În condiţiile în care creşterea economică a României depinde de fondurile europene şi de investiţiile directe în economie (tot externe), este cât se poate de logic că ambele surse de finanţare se vor diminua sau - ca în cazul Ungariei - se vor opri de tot. Efectul nu va putea fi decât unul singur: scădere economică şi a nivelului de trai, presiune din ce în ce mai mare pe mediul privat prin majorări de taxe şi tensiune socială în creştere“, conchide liderul.

http://www.adevarul.ro/a/financiar/ANALIZA-_Credeti_ca_nu_veti_fi_afectat_de_criza_politica_0_731327178.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu