Mediul privat vorbeste dar statul (inca) nu asculta. Luni a avut loc conferinta „Investiti in Romania” organizata de asociatia "Romanian Business Accelerator", al carei scop a fost evidentierea oportunitatilor de investitii din Romania si promovarea lor catre tarile BRICS. Conferinta a beneficiat de o serie de participanti de marca, printre care Daniel Daianu, Cristian Predoiu, ambasadorii Indiei si Africii de Sud si o serie de antreprenori importanti din Romania. Din pacate, conferinta a avut si un mare absent: statul Roman care nu a trimis niciun reprezentat oficial pentru a discuta cu mediul privat.
Ne plangem constant ca nu avem bani si ca in Romania nu exista locuri de munca, iar valorile tarii pleaca cel mai adesea peste hotare. Intr-o economie de piata nu guvernul trebuie sa fie cel care creeaza ci mediul privat, iar statul trebuie sa aiba doar un rol de supraveghere si reglementare. Insa atunci cand intre mediul privat si stat nu exista dialog, cum putem spera sa avem performanta.
Cum putem spera sa avem legi eficiente si initiative performante atunci cand in Romania se practica la scara larga dialogul surzilor? Din pacate, ne indreptam catre ultimul loc din Europa din punctul de vedere al performantei economice si pare ca nici macar in al 12-lea ceas politicienii din Romania nu iau in serios mesajul oamenilor de afaceri.
O tema dezbatuta foarte mult in media ultimilor ani este problema fondurilor europene atrase intr-o cantitate insuficienta. Nu contest ca acesti bani pot avea o importanta majora pentru Romania, insa nu sunt singurii bani ce pot fi accesati.
In anii trecuti am participat la diferite forumuri si seminarii internationale si va pot garanta ca exista multi investitori privati ce dispun de capital insa fie nu au auzit de Romania, fie au auzit dar nu tocmai cuvinte de lauda, iar ca dovada, in ultimii ani, cuantumul investitiilor directe in Romania este in continua scadere, in prezent situandu-se la minimul ultimilor cinci ani.
In anul 2009, guvernul din acea perioada condus de Emil Boc a desfiintat Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) rolul ei nefiind preluat practic de nimeni. Din pacate, de atunci lucrurile s-au schimbat, iar finantarea a devenit mult mai dificila atat pentru stat cat si pentru mediul privat din Romania. Fac un apel Guvernului si statului Roman pe aceasta cale: ajutand mediul privat ajutati Romania. Reinfiintand ARIS, Statul Roman ar putea avea doua beneficii importante:
* Creearea unui organism care sa fie o punte in comunicarea Guvern - mediul privat. Pana nu demult conduceam o fabrica cu peste 2.000 de angajati si niciodata cineva din partea statului nu mi-a trecut pragul pentu a ma intreba daca am nevoie de ceva. Daca vrem sa acceleram dezvoltarea din Romania, o comunicare eficienta intre stat si privat este esentiala. Daca vrem sa nu mai fim mereu pe ultimul loc in clasamentele europene, dialogul surzilor trebuie sa inceteze.
* Atragerea si sprijinirea investitorilor straini care sunt dispusi sa investeasca in Romania. Exista doua categorii de investitori straini care ne pot ajuta: cei care doresc sa investeasca in Romania insa nu au informatie suficienta si cei care sunt deja aici insa intampina probleme. Consider ca un partener de dialog ar putea fi un prim pas excelent pe care statul roman il poate implementa cu cheltuieli minime, obtinand insa beneficii importante pe termen lung.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu