In fiecare zi platim putin cate putin nota de plata a certurilor de pe scena politica din Romania. Am asistat in aceasta saptamana la un schimb de replici intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe tema reprezentarii Romaniei in fata forumurilor UE. Este oare aceasta cea mai presanta problema a Romaniei?
Tot in aceasta saptamana FMI a eliberat inca o transa de 475 milioane euro pentru a ajuta la finantarea pe termen lung a tarii. Din pacate, FMI si institutiile de credit international nu fac cadouri. Acesti bani vor trebui returnati si pentu ei Romania plateste dobanda. In aceeasi perioada Romania a pierdut fata de anul trecut 44 milioane de euro la care nu numai ca nu ar fi platit dobanda, dar chiar ar fi castigat bani. Este vorba de investitiile directe in economie care s-au redus in primele luni ale acestui an de la 490 milioane euro la 446 milioane euro.
Din pacate, scandalul politic din Romania nu mai mira pe multa lume, insa el este greu de inteles din punctul de vedere al investitorilor straini. Principala problema a Romaniei nu sunt drumurile sau coruptia cum ar crede unii, ci lipsa de predictibilitate. Poate nu realizam, dar in fiecare zi cearta de la televizor, din parlament si din ziare ne costa atat direct, cat si indirect prin oportunitatile de investitii pe care le pierdem.
„Nota de plata” insa nu se rezuma doar la costul de oportunitate.
Nu vom reusi sa traim mai mult decat ne permitem pentru ca economia are legile ei nescrise si, oricat am incerca sa ne ascundem sau sa o „pacalim”, nu vom reusi. Conform datelor Institutului National de Statistica, fata de luna mai 2009 nivelul preturilor a crescut cu 15.23%. Daca salariul sau pensia noastra a ramas aceeasi atunci suntem cu 15,23% mai saraci decat eram in mai 2009.
Primul lucru care imi vine in minte este intiativa de atunci a guvernului Boc de a reduce pensiile cu 15%. Atunci, Curtea Constitutionala (CC) s-a opus considerand ca dreptul la pensie este un drept esential castigat de cei care au platit ani la rand contributii. Fara a intreba sau a cere aprobare de la CC, economia a considerat ca pensiile si salariile din Romania nu sunt sustenabile si le-a redus. Ne putem opune? Da, insa istoria ne arata ca nu prin decizii, hartii sau legi ne putem castiga un nivel de trai mai bun, ci prin colaborare, munca si eficienta.
Poate ar fi timpul ca politicienii din Romania in loc sa se certe si sa imprumute bani de la FMI, Banca Mondiala sau alte institutii, sa vina la masa discutiilor impreuna cu mediul de afaceri si sa gaseasca solutiile pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Romania. Investitiile in Romania sunt sub 0,1% din PIB anul acesta, fiind practic inexistente, absorbtia fondurilor structurale Europene este de asemenea foarte inceata iar in bancile din Romania sunt imobilizati peste 40 miliarde de euro, bani ai populatiei si ai companiilor care nu fac nimic constructiv.
Poate ca in al 12-lea ceas ar fi bine ca orgoliile sa lase loc ratiunii pentru ca avem resurse financiare, avem resurse naturale si avem si mana de lucru ieftina, tot ce ne lipseste este dialogul si vointa politica de a da drumul investitiilor.
Din pacate, putem rata si aceasta sansa. Putem sa ne imprumutam in continuare la FMI, putem sa platim in continuare factura inflatiei, insa nu vom castiga decat un singur titlu: cea mai putin performanta economie a Europei, titlu care inca este detinut de Bulgaria. Ce vrem sa facem depinde doar de noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu