vineri, 28 septembrie 2012

Pericolul licitatiilor fortate (de Marian DUSAN)

Seful misiunii Fondului Monetar International, Erik de Vrijer, a declarat la sfarsitul vizitei din august ca nu va inmana scrisoare de intentie decat cu conditia privatizarii Oltchim si Transgaz.

 

Cu alte cuvinte FMI a santajat guvernul: vindeti companiile sau nu vedeti niciun ban. In cazul Oltchim, privatizarea este un lucru benific pentru Romania pentru ca doar in ultimii trei ani pierderile cumulate au fost de 165 mil Euro. Aceste pierderi au fost acoperite de la bugetul statului, la care contribuim toti. Facand un calcul simplu (si foarte aproximativ) in fiecare an, fiecare roman platea catre Oltchim cam 3 euro pe an. Daca facem o comparatie, in ultimii trei ani, fiecare roman a primit de la Petrom aproape 4 euro reprezentand contributii la bugetul de stat. Cred ca, privit din acest punct de vedere, privatizarea companiilor neperformante este obligatorie

Totusi, exista si o problema. In economie exista o lege nescrisa a cererii si ofertei: cand cererea este mai mare pretul creste, iar cand oferta este mai mare, pretul scade. Cand FMI bate cu pumnul in masa si spune „vindeti ACUM”, practic, oferta creste mult. Orice investitor interesat de preluarea companiei va oferi mai putini bani, pentru ca statul TREBUIE sa vanda. In loc sa vindem pe 10 lei, vom vinde fortat pe 2-3 lei.

Cred ca este o lectie dura pentru Romania si pentru mediul politic. Suntem inca in criza, iar amanarea masurilor necesare este o masura paguboasa. Ori facem ce trebuie cand trebuie, ori creditorii Romaniei ne vor trage de urechi si ne vor forta sa facem ce trebuie, insa in conditiile impuse de ei si mai putin in dezavantajul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu